top of page

In wat zit asbest?

Asbest is een verzamelnaam voor een groep van zes mineralen die in de natuur voorkomen. Deze mineralen hebben bijzondere eigenschappen die ze geschikt maken voor verschillende toepassingen in de bouw en industrie. Asbest staat echter vooral bekend om de ernstige gezondheidsrisico's die ermee gepaard gaan.


Geschiedenis van asbestgebruik

Asbest is al duizenden jaren bekend als een sterk, flexibel en brandwerend materiaal. De oude Grieken gebruikten het bijvoorbeeld al in lampen en kleding, en ook de Romeinen kenden de voordelen van asbest. In de moderne tijd werd asbest vooral populair vanaf de jaren 50 van de vorige eeuw, toen de industrie begon met het verwerken ervan in allerlei producten.

 • Bouwmaterialen: Asbest werd vaak gebruikt in bouwmaterialen vanwege de hittebestendigheid en isolerende eigenschappen. Het werd gebruikt in dakbedekking, plafonds, wandbekleding, vloeren, en isolatiemateriaal zoals spouwmuurisolatie en pijpisolatie.

blog gaat verder na foto's


 • Brandveiligheidsproducten: Asbestvezels waren populair als brandveiligheidsproducten omdat ze bestand zijn tegen hoge temperaturen en vlammen. Het werd gebruikt in brandschermen, brandwerende deuren, brandwerende gordijnen, branddekens en brandwerende schuimen.


 • Remblokken en koppelingen: Asbest werd ook veel gebruikt in de auto-industrie als materiaal voor remblokken, koppelingen en andere wrijvingsmaterialen vanwege zijn hittebestendige eigenschappen.


 • Schepen en vliegtuigen: Asbest werd gebruikt in de bouw van schepen en vliegtuigen vanwege de isolerende en brandwerende eigenschappen.


 • Verpakkingen: Asbest werd gebruikt in de verpakkingsindustrie vanwege zijn hittebestendigheid en isolerende eigenschappen. Het werd gebruikt als isolatiemateriaal in elektrische apparatuur en als verpakkingsmateriaal voor hittegevoelige producten.


 • Textiel: Asbest werd gebruikt in de textielindustrie vanwege zijn isolerende en hittebestendige eigenschappen. Het werd gebruikt voor beschermende kleding, isolerende materialen en vuurvaste handschoenen.


 • Filters: Asbest werd gebruikt in de productie van filters vanwege zijn poreuze en hittebestendige eigenschappen. Het werd gebruikt in lucht- en waterfilters en in sigaretten.


 • Keukens: Oude keukenkasten in allerlei kleuren bevatten vaak asbest


 • Tabletten: Oud dorpels bij ramen en deuren werden ook uit asbest vervaardigd.


 • Tegels en tegellijm: De zwarte lijm die werd gebruikt om de tegels op de vloer te bevestigen, bevatte soms asbest om de lijm sterker en duurzamer te maken. Als deze tegels worden verwijderd, kunnen de asbestvezels in de lucht terechtkomen en mogelijk worden ingeademd door mensen die in de buurt zijn.


 • Vloerzeil: Dunne vellen van vinyl of linoleum die op de vloer worden geplaatst om deze te beschermen en te versieren. Ze kunnen asbest bevatten omdat asbestvezels werden toegevoegd aan de backing van de zeilen om ze sterker te maken en ze beter bestand te maken tegen vocht. Als deze vloerzeilen worden verwijderd, kan het asbest worden vrijgegeven in de lucht en een potentieel gevaar opleveren voor degenen die in de buurt zijn.


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page