Asbest en Asbest.eu
Asbestattest Vlaanderen
Verkoop of schenk je een woning die vóór 2001 is gebouwd? Sinds 23 november 2022 is een asbestattest verplicht. Dit attest bevat informatie over de aanwezigheid van asbest in de woning en beoordeelt of de woning als asbestveilig kan worden beschouwd.
​
Asbest werd vroeger veel gebruikt in de bouw vanwege zijn sterkte en hittebestendigheid. Sinds 1998 is het echter verboden om asbesthoudende materialen te produceren, verhandelen of hergebruiken. In woningen die vóór 2001 zijn gebouwd of verbouwd, kunnen deze materialen nog aanwezig zijn.
​
Het asbestattest wordt opgesteld op basis van een asbestinventarisatie van de woning. Voor elk gebouw levert OVAM een uniek asbestattest af. Dit document geeft inzicht in:
-
Welke materialen of onderdelen van het gebouw asbest bevatten.
-
De staat van het asbesthoudende materiaal.
-
Advies over veilig beheer of verwijdering van het asbest.
​
Het asbestattest biedt zo duidelijkheid en zekerheid, zodat de woning veilig gebruikt kan worden.


Heb ik een attest nodig?
Sinds 23 november 2022 hebt u een geldig asbestattest nodig als
-
u eigenaar bent van een gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement)
-
en het gebouw(deel) is gebouwd voor 2001,
-
en de oppervlakte van het gebouw(deel) 20 m² of meer is
-
en het gebouw(deel) toegankelijk is,
-
en u het gebouw(deel) verkoopt of schenkt (erfenissen vallen hier niet onder).
​
Vanaf 2032 moet u voor elk gebouw dat is gebouwd voor 2001 en waarvan u eigenaar bent een asbestattest hebben, ook als u geen plannen voor een verkoop heeft. Bij verhuur van het gebouw bent u verplicht om uw huurder(s) een kopie van het asbestattest te bezorgen, ook als u al voor 2032 over dat attest beschikt.
Procedure
1. Stel een gecertificeerde asbestdeskundige aan
Om een asbestattest voor jouw woning of gebouw te verkrijgen, schakel je een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie (ADI) in, zoals Sels Consult. Als eigenaar kun je ook een volmacht geven aan bijvoorbeeld een notaris, makelaar of gebouwenbeheerder om het asbestattest voor jou te laten opstellen.
​
​2. De asbestdeskundige inspecteert je gebouw
Tijdens een plaatsbezoek maakt de deskundige een inventaris van mogelijke asbesthoudende materialen. Deze inventarisatie is niet-destructief, wat betekent dat er geen materialen worden beschadigd om ingesloten asbest op te sporen.
​
In sommige gevallen zijn kleine beschadigingen van verdachte materialen echter noodzakelijk. Alleen een laboratoriumanalyse kan met zekerheid vaststellen of een materiaal asbest bevat. Voor de monstername wordt een klein stukje van het verdachte materiaal verwijderd, altijd op een nauwelijks zichtbare plek om de esthetiek van het gebouw te behouden. Voor bepaalde materialen vereist de overheid bovendien een test om uitsluitsel te geven over de aanwezigheid van asbest.
​
​3. Ontvang het asbestattest van OVAM
Na het invoeren van alle verzamelde gegevens levert de asbestdeskundige het officiële asbestattest van OVAM aan. Dit attest kun je ook raadplegen via de Woningpas. Het asbestattest is standaard 10 jaar geldig, tenzij er een hoog risico is vastgesteld of er een recenter attest wordt opgesteld. In die gevallen is de geldigheid beperkt tot 5 jaar.
